Schatkamer voor kalligrafen: Mélodies Graphiques

Tijdens mijn 5 maanden verblijf in België heb ik een ‘oude’ hobby weer opgepikt. Ik schreef me, samen met een vriendin, in voor een cursus kalligrafie. Een twintigtal jaar eerder (de tijd vliegt) volgde ik ooit al eens een kalligrafiecursus in Het Vlied in Gent, samen met zus.

Ik oefen nu dus al ettelijke maanden op het Humanistisch Cursief, en traag maar zeker lukt het onderhand om zo af en toe één woord netjes volgens de regels op papier te krijgen;)

Een onwaarschijnlijk plezant onderdeel van het beoefenen van deze hobby is het internet afschuimen naar websites van professionele kalligrafen. Mijlenver, neen, miljarden mijlenver sta ik daar vanaf, maar niks verhindert om te blijven dromen en ooit eens een kalligrafisch ‘meesterwerk’ neer te pennen. Ook leuk is om Pinterest ondersteboven te keren naar voorbeelden van hobbykalligrafen. En last but not least: het zoeken naar (piepkleine) kalligrafiewinkeltjes in de Parijse straten.

Vorig weekend heb ik er eentje gevonden:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16February15_MelodiesGraphiques01

Mélodies Graphiques (prachtige naam), is de winkel van de heer de Tugny, gelegen aan de buitenzijde van de Marais in 10, Rue du Pont Louis-Philippe, en is een klein, nostalgisch super charmant winkeltje. Een deur in het midden, twee kleine etalages, meer is het niet. Maar eens binnen waan je je in de grot van Alibaba. Een keur aan papier, dik en dun, versierd of effen, handgeschept, artisanaal of gewoon uit de fabriek, kaartjes voor elke gelegenheid, van heel erg sjiek tot romantisch, gewone schriften om te oefenen en hele deftige schriften met een lederen omslag, inkt van J. Herbin (La Perle des encres) in alle kleuren van de regenboog, een arsenaal aan pennen en veren waarvan elke kalligraaf gaat watertanden…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Achter de kassa hangt de muur vol met handgeschreven enveloppen. Ik neem aan van klanten die de heer de Tugny willen verrassen met een kalligrafisch geschreven dankbriefje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de vooravond van Valentijn mocht ik van Pat enkele dingen uitkiezen. Ik kocht een oefenschrift met ouderwetse rozen erop, een mooie pennenhouder mét pennenset en twee inktpotjes van Herbin. Alleen al de naam van de inktkleuren (Eclat de Saphir, Terre de Feu) deed me verlangen om er meteen aan te beginnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan de kassa stond kalligraaf Eric de Tugny ondertussen gezellig te keuvelen met Pat. En dat keuvelen, dat resulteerde onverwacht in twee cadeautjes:) Ik kreeg van Mijnheer de Tugny twee extra pennetjes en drie vellen degelijk Italiaans papier in mijn boodschappentas gestopt. Niet alleen een heerlijk winkeltje, maar bovendien een super charmante eigenaar erbij:)

Zo blij als een kind toog ik huiswaarts. De hartzeer die ik had om de cursus in Vlaanderen voortijdig te moeten afbreken omwille van de terugkeer naar Parijs sloeg meteen om in een enthousiasme om vooral te blijven oefenen.

Over een week of twee keer ik terug naar Monsieur Eric, want dan krijgt hij nieuw papier binnen. En dat zal ik toch echt eens moeten gaan bekijken. Vind ik.

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

8 thoughts on “Schatkamer voor kalligrafen: Mélodies Graphiques

  1. Geweldig ! Mooi dat je dit bijzondere gevonden hebt in Parijs ! Where else ? Zou de vriend van mijn vriendin zeggen. Ik ben even een NL en ik mis ‘mijn”stad” . Morgen weer thuis. Leuk bericht Kathleen ! Even wat anders…

    • Dankjewel Hans. Ik ben na maanden verblijf in ons thuisland België weer in Parijs, en dan is het dubbel zo leuk om opnieuw alles te gaan ontdekken. Ik blijf nu een langere periode hier, dus tijd zat om de stad in te trekken:)
      Voor jou nog veel plezier in Nederland, en kom nadien maar snel weer richting Parijs, wie weet ontmoeten we elkaar dan op een of ander terras, nu de lentetemperaturen niet zo heel lang meer op zich zullen laten wachten😃

    • Ik vind het zalig om te doen Sandra, maar ben pas een beginner. Ik worstel met het Humanistisch Cursief momenteel. Afzonderlijke letters lukken aardig, maar om een zin op te bouwen met identiek gevormde letters, dat blijft een huzarenstuk voor me;) Maar, oefening baart kunst blijf ik mezelf influisteren, en ondertussen schuim ik nostalgische kalligrafiewinkeltjes af in de Parijse winkelstad😃

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s