Een dag van nationale rouw, eerder zeldzaam

Ik ben deze ochtend wakker geworden in een ‘ander’ Parijs. Het is hier erg donker en miezerig. Letterlijk en figuurlijk. Het was vorige nacht moeilijk om de slaap te kunnen vatten. Het feit dat ik tot laat in de avond de beelden op het journaal ben blijven bekijken heeft hier ontegensprekelijk schuld aan. Zou ik beter niet doen, maar het was sterker dan mezelf.

President Hollande heeft gisteren gans Frankrijk opgeroepen om vandaag een dag van nationale rouw te houden. Om 12u stipt zal een minuut stilte in acht genomen worden. Ik neem aan dat heel wat Fransen hieraan gevolg zullen geven, inclusief ik.

Ook is er een nieuwe oproep van Anne Hidalgo, onze Parijse burgemeester om opnieuw samen te komen op het Place de la République, vanaf een uur of zes. Ook daar ga ik gehoor aan geven.

Een dag van nationale rouw is eerder zeldzaam in Frankrijk en houdt heel wat meer in dan het halfstok laten hangen van vlaggen aan officiële gebouwen.  Zo is het geleden van de aanslagen op 11 september 2001. Het is een symbolisch sterk gebaar. Maar hoogstwaarschijnlijk onvoldoende troost biedend voor de nabestaanden en betrokkenen.

Liefs,

IMG_0599

 

 

 

Bron: Le Parisien

2 thoughts on “Een dag van nationale rouw, eerder zeldzaam

 1. Dag Kathleen,
  Goed om je gevoel in woorden om te zetten en deze te willen delen met anderen. De wereld ziet er plotsklaps anders uit zoals vaak bij heftige gebeurtenissen. Gisteren voelde ook ik heel sterk dat ik ‘iets wilde doen’.
  Daarbij hebben we in de eerste week van dit nieuwe jaar twee mensen in onze vrienden/kennissenkring verloren, de één 49 de ander 71, niet ècht oud.
  Gebeld naar de mairie in ons kleine dorpje, maar er was niets bekend van enige actie. Verder gebeld naar de comcom, ook daar nul op het request. Volgehouden en gebeld naar de voorzitter van de comcom, die ook burgemeester is van zijn dorpje en jawel een bijeenkomst om 11.55 uur op zijn gemeentehuis. Een groepje volwassen en de hoogste klas van de primair stonden enigszins verslagen bijelkaar. De burgemeester zei een bemoedigend woord ons vooral niet te laten intimideren, vrijheid van meningsuiting en democratie hoog in het vaandel te houden, solidair te zijn met elkaar enz. Op ons aanraden werd er een livre de condoléance neergelegd en iedereen probeerde zijn emotie hierin neer te leggen.
  En dan is het zo heerlijk om in Frankrijk te leven, de burgemeester nodigde iedereen uit iets te drinken in het plaatselijk cafeetje. Op deze manier konden we onze emoties kwijt aan elkaar en uiteindelijk bleven we met veertien mensen lunchen aan aan elkaar geschoven tafels en kreeg solidariteit een invulling. Afscheid nemend besloten we elkaar weer te zien binnenkort. Ook als dit niet zal gebeuren heeft mij dit zo goed gedaan en energie gegeven positief te blijven en de vele lichtpuntjes in ons bestaan te blijven zien.
  En tevens, om in gedachten, te zijn met de nabestaanden van dit vreselijke drama.
  We moeten vertrouwen blijven houden in elkaar, angst is een slechte raadgever; alle cliché’s gaan gelden in deze omstandigheden.
  Kathleen, bedankt voor je bericht, een goed jaar gewenst en vertrouwen in de toekomst.
  Mieke

 2. Dag Mieke, wat een fijne reactie, dankjewel!
  Het doet deugd te lezen dat op vrij eenvoudig verzoek toch een moment van solidariteit kan georganiseerd worden. En het doet nog meer deugd te lezen dat zo een moment uitgroeit tot een vriendelijke, solidaire middaglunch:)
  Blijven zoeken naar lichtpunten is inderdaad de boodschap. Hoe donker en dreigend de omgeving er bij momenten ook uit kan zien, hoe moeilijk ook.
  Ook voor jou de allerbeste wensen voor een bovenal veilig en gezond 2015!
  Kathleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s