3D film van La Sainte Chapelle: de moeite waard!

Het is alom gekend, in het centrum van Parijs zie je her en der ellenlange rijen met geduldige en minder geduldige toeristen die een bezienswaardigheid willen bezoeken. Dat is zo aan de Notre Dame, waar het eigenlijk altijd lekker snel gaat, dus als u twijfelt: gewoon doen, die rij:) maar dat is ook zo aan het Louvre, het Musée D’Orsay, het Centre Pompidou, en op vele vele andere plaatsen.

640px-SteChapelle_von_N-2

Eén bezienswaardigheid steekt er, qua aanschuiven, met kop en schouders bovenuit, en dat is de Sainte Chapelle, de hofkapel van het koninklijk paleis van Louis IX. Gelegen op het Ile de la Cité is de kapel een bezienswaardigheid van wereldformaat. Vroeg in de ochtend vertrekken en heel veel geduld, zijn een must wil u de kapel aan de binnenzijde bewonderen. Maar als u dat hebt opgebracht, wordt u ook beloond:) Althans, dat neem ik aan. Zelf heb ik de kapel nog niet bezocht. De reden hiervoor is mijn alom bekende ongeduldigheid;)

Naar aanleiding van de 800ste verjaardag van Louis IX, loopt over deze Franse, zeer geliefde koning een tentoonstelling van 8 oktober 2014 tot 11 januari 2015. Louis IX was de koning die de geschiedenis van Frankrijk voor een groot deel heeft bepaald. Hij staat bekend als ‘Saint Louis’, dat wil wat zeggen;).

Na er een en ander over te hebben gelezen blijkt dat de man vroom en menslievend was, een trouwe echtgenoot, een rechtvaardige koning en verdediger van het christelijke geloof door twee kruistochten te ondernemen.  Met zijn regime brak er een periode van rust aan, waarin gebouwd kon worden en de gotiek zijn hoogtepunt bereikte.

El_Greco_052

Saint Louis werd het toonbeeld van de ideale vorst, die het samenvallen van Kerk en Staat harmonieus in de praktijk bracht.  In Frankrijk is de nagedachtenis van deze rex christianissimus deel gaan uitmaken van het  nationale geestelijke erfgoed.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling hebben het Institut Passion for Innovation en het Centre des Monuments Nationaux de handen in elkaar geslagen en een impressie gemaakt van hoe de verschillende paleizen op het Ile de la Cité er ten tijde van Louis IX, uit hebben gezien aan het einde van de 14de eeuw. Dankzij de huidige 3D technologie zijn ze erin geslaagd om hierover een heel mooi en interactief filmpje te maken. Mocht u plannen hebben om een van de komende weken naar Parijs te komen, meer van dit alles is te zien op de locatie en  de tentoonstelling ‘Louis IX’.

Klik en geniet hier alvast even vanuit uw luie zetel;): film

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

2 thoughts on “3D film van La Sainte Chapelle: de moeite waard!

 1. Zoals altijd als je ergens woont, bezoek je nooit de plekken die elke weekend toerist wel bezoekt. Zo ben ik voor het laatst op de Eiffeltoren geweest toen ik 6 jaar was. Père Lachaise, nog nooit geweest en in Sainte Chapelle ook niet. Van buiten heb ik hem natuurlijk wel gezien, daar ontkom je niet aan.. Misschien moet ik het toch maar eens gaan doen… Louvre en musée d’Orsay wel… Leuk stukje Kathleen !

  • Hi Hans, heel herkenbaar inderdaad! Hier net hetzelfde. Het Musée d’Orsay bezochten we wel, evenals het Louvre. De Eiffeltoren en de Sainte Chapelle enkel van buitenaf;)
   Raar is dat, eens je ergens woont valt het toeristische gebeuren als vanzelf weg.
   Dank voor je fijne reactie!
   Groetjes,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s