Regen, zalig!

Rainy-day-in-Paris

Vandaag regent het in Parijs. Het is ietwat fris, en mensen haasten zich, diep verscholen onder hun paraplu, van de metro-uitgang naar kantoor.

Het is weer die tijd van het jaar. Half november openen de luikjes van de kerstkramen op de Champs-Elysées en tegen het einde van de maand schitteren de massaal aangebrachte lichtjes. Ik vind het elk jaar opnieuw een heerlijke periode. Niet zozeer voor de lichtjes of de cadeautjes, maar vooral voor het weer.

Ik ben geen zomermens. Lente, ça va nog (om maar eens een favoriete ‘Frans-Vlaamse uitdrukking van Mop te gebruiken), maar zomer… neen, dank u wel.  De hitte, een broeierige sfeer, beklemmend weinig zuurstof in de lucht, en over de hele stad Parijs hangt een dikke soep van uitlaatgassen en fijne roetdeeltjes. Geen kledingstuk dat ook maar een beetje verlichting biedt. Puffen en blazen om uiteindelijk toch niet buiten te komen uit angst dat je onderuit gaat in de rij zweterige mensen aan de kassa.

U hoort het, hier zit geen zomerliefhebber.

Herfst daarentegen, zaaaaaaalig! Een frisse bries om mijn hoofd, aroma’s van natte bladeren en champignons doorheen mijn neus, pompoenen kleuren de omgeving compleet oranje. De voetpaden worden kletsnat bij een ferme regenbui en spoelen zich op die manier vanzelf schoon. Ik trek dat kleurrijke jasje aan, en loop gezwind naar de markt. Ook daar alleen maar opluchting. De korianderblaadjes blijven fris en krokant, de marktkramer wrijft zich in de handen en de potjes yoghurt kunnen gewoon op de toontafel uitgestald worden.  De terugweg naar huis kan op het gemakje afgelegd worden, er kan zelfs een café crème genuttigd worden op een terras, want de spullen worden niet zuur in de boodschappentas.

IMG_2411

Ik heb nooit het gezeur van mensen begrepen. Eén dag regen en iedereen belandt in een soort collectieve depressie. Het grijs doet de mens geen goed zegt men, maar regen zorgt wél voor nieuw leven, regen zorgt voor verfrissing, regen zorgt voor parelende juwelen op de ramen. Zonder regen geen voedsel, zonder regen geen drank.

Menig kunstenaar liet zich inspireren door een regendag in Parijs. Impressionisten beschilderden de stad tijdens een regenbui, fotografen legden natte straten vast op de gevoelige plaat en auteurs beschreven de meest romantische taferelen onder een plensbui.

CaillebotteParis

Parijs is tijdens een regenbui op haar best. Misschien mede daardoor dat ik me hier steeds meer thuis ga voelen?

regen1

612bf9b1b329ae25d558b4f0d58ab9ca

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

5 thoughts on “Regen, zalig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s