De presidentiële keuken: een politiek-culinaire reis.

Ik heb net dit boek beëindigd:

IMG_0392

Het boek werd geschreven door Bernard Vaussion, de chef-kok die de langste staat van dienst op het Elysée kan voorleggen. Vaussion kookte van 1974 tot en met 2014 voor 6 opeenvolgende presidenten de pannen van het dak. Van stresserende staatsbanketten tot gemoedelijke tête à tête maaltijden, van lunches tijdens vakanties tot nachtelijke hongerstillers. De man heeft heel wat koninklijke en presidentiële smaakpapillen weten te beroeren.

bernard vaussion

Als u denkt in het boek smeuïge details over het privéleven van de verschillende presidenten te kunnen lezen komt u bedrogen uit. De auteur blijft te allen tijde respectvol en met de nodige discretie over zijn opdrachtgevers schrijven. Dat maakt dat dit een heel fijn boek is, dat erg vlot leest. De vele aspecten van het koken voor de groten der aarde worden uit de doeken gedaan en markante culinaire verhalen volgen elkaar in snel tempo op. Geen opsomming van ingrediënten noch uitleg over de recepten, maar echte verhalen, over echte mensen en hun eetgewoontes.

Anne-Aymone-Giscard-d-Estaing_reference

 

Zo leren we dat het vooral Valéry Giscard d’Estaing is geweest die voor vernieuwing heeft gezorgd in de op dat moment (nadat president Pompidou het Elysée heeft verlaten) nog zeer oubollige keuken. Hebt u trouwens ook dat gevoel dat u meteen in de houding moet gaan staan bij het uitspreken van die naam? Valéry Giscard d’Estaing, met een kleine d. Aan deze president heb ik de vroegste herinneringen. Toen ik kind was zagen we hem regelmatig op tv. Een grote, magere man, altijd onberispelijk gekleed in mijn herinnering. Ik heb die man altijd een aristocraat ‘pur sang’ gevonden. Hij ademde ‘bon chic bon genre’ naar mijn gevoel. Zijn echtgenote heette Anne-Aymone Giscard d’Estaing. Met zo een naam door het leven gaan, en alle deuren zwaaien voor je open, als u het mij vraagt:)

Mitterrand-2

Na Giscard komt Mitterand. De minst geliefde van alle bazen waarvoor Bernard Vaussion heeft gekookt. Een nogal nukkig man, niet gauw tevreden met de exquise maaltijden die werden voorgeschoteld.

Het is trouwens Mitterand die er op een geven moment in slaagt om uit het midden van niemandsland in Frankrijk een vrouwelijke kok naar het Elysée te halen, speciaal om voor hem zijn geliefde stoofpotjes te bereiden. Meer details hierover krijgt u te zien in de prachtige film ‘Les Saveurs du Palais’, met een steengoede Cathérine Frot in de hoofdrol.

saveurs

les-saveurs-du-palais-19-09-2012-2-g Les-Saveurs-du-palais

Na 14 jaar Mitterand (toen bleef een Frans president 7 jaar zetelen in één ambtstermijn, ondertussen is dat teruggebracht tot 5 jaar) komt een soort van verademing in de persoon van Jacques Chirac. Een lachebek en de gemakkelijkheid zelve voor wat betreft zijn maaltijden, nog steeds volgens de auteur dus. Chirac warmde ’s ochtends graag zijn melk zelf op, wat steevast resulteerde in aangebrande melklucht doorheen het ganse paleis. Het is vooral zijn echtgenote Bernadette die de keukentouwtjes strikt in handen neemt.

LES CHIRAC VOTERONT PAR PROCURATION

Na Chirac komt Nicolas Sarkozy. De man die geen geduld en nergens tijd voor heeft. Van hem is bekend dat hij op het paleis een maximumduur voor staatsbanketten heeft ingevoerd. Zelf kon hij amper het einde van een maaltijd afwachten. Hij verliet meerdere keren de tafel voordat alles geserveerd was. In tegenstelling tot zijn vrouw Carla Bruni, een vriendelijke en vooral rustige kunstenares, die zich maar zelden in het souterrain, waar zich de keukens bevinden, liet zien.

Les-vacances-de-Carla-et-Nicolas_article_landscape_pm_v8

En nu is er de huidige president Hollande. Hij houdt niet van asperges noch van artisjok. Sedert zijn escapade met de actrice Julie Gayet woont en werkt een Frans president op het Elysée zonder een ‘Première Dame’ aan zijn zijde. Ook dat is weer een aanpassing voor de huishoudelijke brigade.

hollande

Als u de kans krijgt, koop het boekje en lees het, lekker warm ingeduffeld onderuit gezakt in de sofa, terwijl de eerste herfststormen zich straks buiten aandienen. U gaat er geen spijt van hebben:)

Liefs,

IMG_0599

 

Advertenties

One thought on “De presidentiële keuken: een politiek-culinaire reis.

  1. Ik zie je zo dat boek lezen 🙂

    Met een koffietje, lekker dekentje en voeten omhoog!

    *En Chopin die steeds je voeten probeert te pakken… bahaha!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s