Werken Pont de Sèvres

Ik ga het met u nog eens hebben over de grote werken hier beneden aan het Forum du Pont de Sèvres.

Alle cliché’s die wel eens achteloos over de tong rollen in verband met de beperkte inzet van Fransen als het op werken aankomt, moet ik toch nuanceren, want de Bob de Bouwers die hier aan het Project CityLights bezig zijn, getuigen van het tegendeel. Elke dag opnieuw zijn ze paraat. Vanaf 6:30u ’s ochtends tot zeker na zessen ’s avonds. Op officiële verlofdagen ligt de chantier stil, maar brugdagen worden hier niet genomen. En ook het bouwverlof is hen vreemd. De hele zomer lang wordt er verder gezwoegd. De klus moet af, en dat kan enkel als er zwaar labeur wordt geleverd.

Koffiepauzes en sanitaire stops tussenin worden door mij niet opgemerkt. Zelfs in het holst van de nacht lopen bewakingsagenten rond in de akelig donkere torens. Ik zie dan het lichtje van hun zaklamp heen en weer dansen over de muren, de vloeren en de plafonds, voor zover die nog overeind staan. Een lunchpauze duurt exact een uur. Een uur lang deugddoende stilte voor de buurtbewoners, waaronder ikzelf. Een rustpunt in een dag van hels kabaal, maar mij hoor je daarover niet al teveel klagen. Als je woonomgeving een totale opwaardering krijgt kan je als buurtbewoner moeilijk lopen klagen en zagen over het kabaal. Op de tanden bijten is de boodschap, en aftellen naar het moment waarop de werken opgeleverd zullen worden. Uitkijken naar de dagen waarop je opnieuw rustig wakker kan worden en waar je ’s middags terrassen kan uitproberen van de vele nieuwe café’s en bistro’s die ongetwijfeld als paddenstoelen uit de grond zullen schieten.

Al dat zware werk wordt beloond met een trage maar duidelijke vooruitgang. De torens stonden maandenlang compleet gestript van ramen en buitenbekleding in hun nakie, maar nu worden ze dan eindelijk voorzien van hun gloednieuwe jas: een zilvergrijze totaal nieuwe outfit. Nieuwe ramen en blinkende buitenbekleding werden eind vorige week geleverd en staan nu geduldig te wachten tot ze aangehecht worden. Aan de andere zijde van de gebouwen is de vernieuwing al duidelijk te zien. Als ik naar de Carrefour stap kijk ik uit over de majestueuze make-over. De torens zien er eensklaps jong en fris uit. Geduldig wachtend tot ook de andere zijde aan de verjongingskuur begint. Als alle buitenzijden vernieuwd zijn zal de grote klus die binnen nog wacht aangepakt moeten worden. En pas na deze afwerkingsklus zullen de geduldige mastodonten beloond worden met honderden ambtenaren die binnenin het hart van de torens hun dagdagelijkse taken komen vervullen.

Ik durf haast te stellen dat dat nooit met dezelfde inzet en hetzelfde doorzettingsvermogen zal zijn als de Bob de Bouwers hebben getoond. Dat durf ik te beweren omdat ik het cliché dat Fransen geen harde werkers zijn naast nuanceren, ook wel tegemoet kan treden. Ik zie namelijk dagelijks hoe veelvuldig de rook/koffiepauzes zijn en hoe langdurig die soms zijn. Op woensdag vertrek ik zo rond een uur of 10 naar de markt, ik wandel dan langsheen heel wat kantoorgebouwen. Dat is ook het tijdstip waarop een eerste koffie en eventueel wat tabak genuttigd worden. En zo staan ‘Pierre, Mathilde et Julien’ rustig een eerste sigaretje te roken op het pas aangelegde trottoir. Als ik, overladen met vers en kleurrijk spul, van de markt terugkom, zo rond een uur of 11, staan ‘Pierre, Mathilde et Julien’ nog steeds lekker te keuvelen. Aan hun voeten vaak een hele hoop platgetrapte sigarettenpeuken. Dat wordt nog wat, als straks meer dan 1000 werknemers in de nieuwe kantoren hun intrek nemen.

Asbakken in maatje XXL aan de in- en uitgangen graag;)

Liefs,

IMG_0599

 

 

 

Fotomateriaal:

Zo zag het er twee jaar geleden nog uit, nadat het grasplein aan de voet van de torens helemaal weggeschrapt was:

IMG_0637
  De hele tuin waarop wij uitkeken moest eraan geloven: IMG_1449   IMG_1411 En toen begon het strippen van de buitenbekleding. De ramen eruit en alle lelijke bruine panelen werden eraf gehaald:       Afbeelding 1820131022_153533_resized_1IMG_2209 IMG_2336 En een foto van vandaag: als u heel goed kijkt ziet u beneden, tussen alle afbraakrommel de gloednieuwe panelen en ramen al staan: IMG_2387 IMG_2388 IMG_2389 U wordt vanzelfsprekend op de hoogte gehouden.  Van zodra de nieuwe panelen worden geplaatst ziet u hier vanzelf de foto’s verschijnen:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s