PPP: Persistente Pollutie in Parijs

Er valt niet aan te ontkomen, als je naar buiten kijkt zie je het: er hangt boven de Franse hoofdstad sedert enkele dagen een gelige deken van luchtverontreiniging. De zo levensnoodzakelijke lucht zit verzadigd met stof, vuil, gassen en allerhande ongezonde partikels.

Het zat er al enkele dagen aan te komen en vandaag is het dan zover: het verkeer moet drastisch beperkt worden en daar heeft men in Parijs een maatregel voor: op de even dagen mogen enkel auto’s met een even nummerbord de weg op, en op de oneven dagen is het de beurt aan de auto’s met een oneven getal op het nummerbord.

Gisteren keerden wij na een kort weekend in België terug naar Parijs en we hebben het geweten: op de A1, reeds vele tientallen kilometers voor de Périphérique stonden we stil. Iedereen die vandaag de weg niet op mag deed dat dus gisteren;)

Smog2

Stapvoets verkeer om Parijs in te komen. Wat we normaal in een dikke drie uur doen, hebben we gisteren in bijna 5u gedaan. Ik heb er zo onderhand een lichte hekel aan gekregen, aan die rit…Altijd opnieuw staan we wel ergens stil. De sneltrein is een fijne optie, ware het niet dat mijn besluit om enkele dagen in België te gaan doorbrengen vaak op het laatste moment wordt beslist en dan is een treinticket bemachtigen een vrij dure aangelegenheid:(

Vandaag staat de auto dus mooi op stal. En die komt er de eerste dagen ook niet meer uit denk ik. Zolang de maatregel geldt is het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad helemaal gratis. Makkelijk dus. Ik neem de metro of de bus wel:)

Woensdagavond moet Pat voor een meeting naar Brussel. Voor het smogalarm leek me dat een fijne gelegenheid om nog eens een nachtje in Oudenaarde te slapen, gezellig bij dochterlief, maar dat feestje gaat dus niet door. Op woensdag mogen wij wel rijden (wij hebben een 303 op ons nummerbord staan, dus woensdag de 19de mogen wij rijden), maar op donderdag terugrijden zou dus ernstige problemen opleveren. Niks aan te doen. Pat gaat met de TGV naar Brussel, slaapt in een hotel ipv bij de dochter en ik blijf in Parijs. Het milieu zal een beetje blij zijn met onze oplossing. Als nu iedereen dat zou doen, dan trekt dat gelige deken misschien wat sneller weg.

Maar niet iedereen doet dat dus. Een Parisien (en bij uitbreiding een Fransman) zou geen Parisien/Fransman zijn mocht hij voor dergelijke maatregelen niet een zekere nonchalance vertonen. Nonchalance zeg en schrijf ik, maar bij momenten ontaardt het nonchalante aan een regelrecht ‘Je m’en foustisme’. Tssss…

Vele auto’s met een even getal op het nummerbord waagden zich deze ochtend toch de weg op. Enkelen onder hen werden vriendelijk door agenten van de weg gehaald en moesten rechtsomkeert maken. Er werd (nog) niet geverbaliseerd. Een luttele 22 euro slechts moet betaald worden bij het niet naleven van de maatregel. Zelf vind ik dat een belachelijk laag bedrag. Hoevelen zullen niet denken: ‘Voor de kans op het moeten betalen van slechts 22 euro neem ik gewoon mijn ‘even’ auto op deze ‘oneven’ dag vandaag‘…

Smog

Maar goed, blijkbaar heeft de beslissing toch vrucht afgeworpen. Niet meteen op vlak van de reeds aanwezige verontreiniging, maar wel voor wat betreft de files. Die waren er deze ochtend nauwelijks… Wat goed is voor de luchtkwaliteit natuurlijk.

Hopelijk trekt het ongezonde deken snel weg en kunnen we snel weer vrijuit en diep inademen in de stad.

Liefs,

IMG_0599

2 thoughts on “PPP: Persistente Pollutie in Parijs

 1. Hallo Kathleen,

  Dat is ff schrikken, die grijze smog, en dat voor Parijs! Waar zou dat toch vandaan komen…?
  We hopen voor iedereen dat die rommel snel oplost, ook een beetje voor ons, want volgende week zijn wij eindelijk in Parijs voor het concert van Patrick Bruel. Gelukkig niet met de auto, maar wel met de Thalys. De tickets “branden” in onze zak…, maar hier nog geen ‘smog’ geconstateerd…hihi..!

  Sterkte nog !

  Groetjes,
  Familie Hugens.

  • Gelukkig, vandaag gelden de restricties voor het autorijden niet meer:) Dat betekent dat de weersituatie is veranderd en de smog dus geleidelijk optrekt. Hopelijk krijgen we de volgende dagen een beetje wind waardoor zuivere lucht de stad kan binnenwaaien.
   Tja, waar het vandaag komt: ik vermoed dat het voornamelijk de uitlaatgassen van de auto’s zijn die de ongezonde nevel veroorzaken. Ook fossiele brandstoffen van verwarming en industrie zitten er voor iets tussen.
   Parijs ligt bovendien in een soort kommetje, omringd door heuvels, dus als er geen wind staat blijft dat boeltje rustig boven de stad hangen en kan het niet weg.
   Men verwacht voor woensdag en donderdag opnieuw zonnige dagen, hopelijk moet men de maatregelen niet opnieuw invoeren.
   Laat jullie vooral niet afschrikken, de stad is en blijft fantastisch en Bruel zal veel, heel veel goedmaken vermoed ik!
   Alvast een heel fijne tijd hier in de Franse hoofdstad!
   Vriendelijke groet,
   Kathleen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s