De onwaarschijnlijke reis van de obelisk op het Place de la Concorde.

Place de la Concorde, u kent die plek. Daar waar tijdens de winter het reuzengrote kermisrad ronddraait. Daar waar de auto’s chaotisch uit tientallen richtingen lijken te komen. Daar waar je belandt als je de Champs-Elysées in zuidoostelijke richting helemaal tot het einde uitloopt. Place de la Concorde, daar ook staat die hoge zuil met hiëroglyphen, de granieten Obélisque, uit het verre Egypte.

20081203090306_obelisque_place_concorde_tour_eiffel

In het Musée de la Marine (Palais de Chaillot), loopt op dit moment een tentoonstelling over de onwaarschijnlijk avontuurlijke reis die de obelisk heeft afgelegd alvorens 178 jaar geleden, op het Place de la Concorde te belanden.

Het heeft niet alleen bloed, zweet en tranen gekost om de reus tot in Parijs te krijgen. Neen, ook geld, diplomatie, vindingrijkheid en een gezonde of ongezonde, aan u de keuze, overdosis moed waren nodig om het gevaarte op de juiste bestemming te krijgen.

Aan  het begin van de 19de eeuw waaide een soort nieuwe wind doorheen Europa: men was dol op Egyptische hebbedingen. In vele salons prijkten tekeningen en aquarellen van de piramides. Reizen naar Egypte was ‘hot’ en liefst bracht men van daaruit authentieke spullen mee naar Europa.

Ook dus, Jean-Francois Champollion, de Franse hiëroglyphenspecialist. Hij werd bij aankomst in Luxor smoorverliefd op de twee obelisken die de ingang van de tempel daar sierden. Op dat moment waren beide zuilen eigenlijk al beloofd aan de Engelsen, maar de listige Fransen fluisteren de onderkoning in Egypte in het oor dat de Engelsen veel blijer zouden zijn met het Karnakmonument. En zo geschiedde, de Engelsen trapten in de val en zijn aanvankelijk tevreden met het monument, tot het tot hen doordringt dat dit gebouw nooit ofte nimmer te verschepen valt. Ze gaan akkoord met de ruil en de Fransen halen hun slag thuis.

In 1830 wordt overgegaan tot de voorbereidingen voor de verhuis van beide zuilen. Eindbestemming: Parijs. Ingenieurs worden aan het werk gezet om het gevaarte eerst over de Nijl, dan over zee en tenslotte over de Seine te transporteren. Geen sinecure. Met veel vallen en minder opstaan slaagt men er uiteindelijk in om het gevaarte tot in Parijs te brengen. De hele operatie duurde veel langer dan voorzien, en dat heeft ervoor gezorgd dat slechts één van de twee zuilen ooit in de Franse hoofdstad is geraakt.

Eens in Parijs, lijkt de bestemming nog voor problemen te zorgen. Politiekers, journalisten, opinieschrijvers, iedereen heeft er een mening over. Het wordt, na veel gekissebis, het Place de la Concorde. Duizenden Parijzenaars zijn getuige van het rechtop zetten van het gevaarte. Ondertussen speelt een orkest het stuk ‘Les Mystères d’Isis’ van Mozart. Er valt een dode en vele tientallen gewonden, de koning blijft wijselijk binnen en volgt de hele operatie vanuit het salon van het hotel de la Marine.

erection_obelisque_de_louxor

Een onwaarschijnlijke reis dus, en die kan u nu herbeleven in het Palais Chaillot. Nog tot 6 juli 2014.

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

2 thoughts on “De onwaarschijnlijke reis van de obelisk op het Place de la Concorde.

  1. Nou dat is nogal een reis geweest. Leuk dat ze er een tentoonstelling aan wijden. Wie weet kunnen we nog eens samen gaan kijken, maar eerst Does

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s