Louvre: kunst van de Islam

Enkele weken geleden bezochten Pat en ik het Louvre. Deze activiteit stond zowat twee jaar op onze ‘to-dolijst’. En op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Niet zozeer uit angst voor de bij momenten ellenlange files aan de ingang, want Pat heeft een kaartje waarmee we steeds zonder betalen en zonder file naar binnen kunnen:) Een en ander heeft te maken met het feit dat Pats werkgever een gulle sponsor van het Louvre is.

Maar enkele weekends geleden kwam het ervan, een bezoek aan het Louvre!

Onze interesse ging vooral uit naar het nieuwe gedeelte van het Louvre waar de blijvende tentoonstelling ‘Des Arts de l’Islam‘ is gevestigd, maar we liepen ook graag eens door de vele gangen met de ‘klassieke’ collecties.

Zowel binnen als buiten, zoveel te zien:

IMG_1988 IMG_2049 IMG_2047 IMG_2041 IMG_2030IMG_2026

Waw….

IMG_2031 IMG_2033 IMG_2034 IMG_2035

Bij het betreden van de vele gangen en trappen, in elke zaal en in elke nieuwe vleugel sta je met verstomming geslagen. Wat een rijkdom, wat een weelde…

Louvre2

En dan naar de nieuwe vleugel, waar de ‘Islamkunst doorheen de geschiedenis’ te bewonderen valt.

De werken aan dit nieuwe gedeelte duurden van 2008 tot sept 2012. De vleugel is architecturaal een staaltje van vernieuwing. Veel licht, luchtig opgestelde vitrinekasten, veel ruimte en een dak dat lijkt te zweven boven dit alles. Wat een bijzonder mooie uitbreiding voor het Louvre. Mario Bellini et Rudy Ricciotti zijn de architecten. Ze deden hun uiterste best (en slaagden daar naar mijn mening volledig in) om een dakconstructie te ontwerpen die als twee druppels water lijkt op een vallende zakdoek:)

IMG_2040

We zagen er tegels in de mooiste kleuren blauw, rijkelijk minutieus uitgewerkte deuren, vazen in alle maten, sprookjesachtige mozaïeken en nog veel meer…

IMG_1989 IMG_2007 IMG_2010 IMG_2012 IMG_2016 IMG_2017

Mooie dingen, heel mooie dingen hebben we gezien…

Louvre1

Over wat er verder nog allemaal te zien is ga ik niet verder uitbreiden. U vindt voldoende informatie op de website van het Louvre.

IMG_2013

Net voor het naar huis gaan besloten we toch nog even een groet te gaan brengen aan ‘La Gioconda’. Zoals altijd stonden er tientallen mensen verdrongen voor het verrassend klein meesterwerk:-)

Het Louvre: Een toeristische topper? Ja! De moeite waard? ZEKERSTEWETEN! 😉

Liefs,

IMG_0599

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s