Doen in Parijs: Canal Saint-Martin

Vaak krijg ik het volgende verzoek van toekomstige Parijsgangers: ‘Wat is nu écht de moeite waard om te bezoeken?’, en dat is best een lastige vraag. In Parijs is zoveel te zien, zoveel te doen. Voor museumliefhebbers zijn er honderden musea en tentoonstellingen. De vele websites van de stad geven hierover grenzeloos informatie.

De mooie architectuur en de imposante gebouwen kom je zowat overal in de stad tegen.

Concerten, circusvoorstellingen en optredens zijn er ook ‘à volonté’. Hierover vind je vaak  informatie op de affiches in de metrogangen. Simpel en makkelijk. Voor een filmavondje bijvoorbeeld laat ik me graag verleiden door een mooie affiche in een of andere duistere en drukbevolkte metrogang.

En dan zijn er nog de duizenden cafés en restaurants. Meer dan driekwart van hen zijn meer dan een bezoekje waard, dus laat je gerust leiden door je persoonlijke voorkeuren.

Laat ons vooral de vele boottochten niet vergeten. De meeste van hen vinden plaats op de Seine. Je kan verschillende opstapplaatsen kiezen, je ziet de prachtig verlichtte stad langzaamaan voorbijschuiven, je kan er genieten in de buitenlucht op het dek of je zoekt de gezellige warmte en desgewenst droogte op binnenin. Ook een lunch of een diner in elke prijscategorie behoren tot de mogelijkheden. Een aanrader!

Niet alleen de Seine wordt druk bevaren, maar ook het Canal Saint-Martin, gelegen in het noordoosten van de stad, is een trekpleister.

CanalStMartin1

Samen met het Canal Saint-Denis vormt het kanaal een verbinding tussen twee delen van de Seine. Zo kan twaalf kilometer van de route over de Seine worden ingekort. Tegenwoordig wordt het Canal Saint-Martin vrijwel niet meer gebruikt, behalve voor rondvaarten. Wat bijzonder is aan dit kanaal is dat een deel ervan in een tunnel onder de Boulevard Richard Lenoir en onder de rue du Faubourg-du-Temple ligt (het deel tussen de twee pijlen), best een lang stuk ondergronds dus:

CanalStMartin2

Boven het kanaal is over enkele honderden meters een langwerpig park aangelegd, met speelpleinen voor de jongsten, pétanquebanen voor de ouderen (of omgekeerd;)…

IMG_1914

Op het uiteinde van het park staat het beeld ‘ La Grisette’, een ode aan een bloemenmeisje uit de jaren 30.

IMG_1915

Het kanaal is circa 4550 meter lang en loopt van het Place de la Bastille naar het bassin de la Villette. Via negen sluizen wordt een niveauverschil van circa 25 meter overwonnen.

CanalStMartin3

Het gebied rond het Canal Saint-Martin is pittoresk en geeft een indruk van de bedrijvigheid die er vroeger moet hebben geheerst. Langs het kanaal bevinden zich talrijke fabrieksgebouwen uit de 19de eeuw, waaronder de oudste elektriciteitscentrale van Parijs en een oude papierfabriek.

Toen wij er waren kwam een rondvaartboot net aangevaren: een hele klus om het gevaarte zonder schrammen doorheen de vele sluizen te loodsen.

IMG_1923 IMG_1925 IMG_1926

De rondvaartboten verdwijnen hier, onder het park door:

IMG_1918

… om een heel stuk verder weer ‘bovenwater’ te komen, waar menig toerist het reilen en zeilen van op de bruggetjes gadeslaat;)

IMG_1929

CanalStMartin4

Dus mocht u een weekendje Parijs plannen, probeer een ticket voor deze rondvaart te bemachtigen:)

Na het ‘bootjes kijken’ wandelden wij rustig verder naar het Place de la République, een immens, compleet nieuw aangelegd plein, met gigantische afmetingen. Tijdens de winter ietwat kaal aandoend, maar ik neem aan dat, als er straks weer blaadjes aan de platanen groeien, dit plein iets meer charme uitstraalt;)

PlacedelaBastille

Pontificaal in het midden van het plein, het monument voor de republiek:

IMG_1934 IMG_1935

Liefs,

IMG_0599 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s