Vergeten Belleville

Een klein gebied in Parijs dat we nog niet eerder hadden bezocht is Belleville, gelegen in het noordoosten van de stad. De plek wordt begrensd door de Rue de Belleville in het noorden, de Rue Ménilmontant in het zuiden, Boulevard de Belleville in het westen en het Square Rue Charles Pixérécourt in het oosten.

Schermafbeelding 2014-01-06 om 18.47.22

Historisch gezien is Belleville altijd een drukbevolkte werknemersbuurt geweest. Het waren ook de inwoners van Belleville die een cruciale rol speelden in het ontstaan van de tweede Franse republiek.

IMG_1896

Sinds de tachtiger jaren vestigden zich hier heel wat Chinezen, waardoor je gerust van een tweede ‘Chinatown’ kan spreken.

Ook kunstenaars en artiesten kwamen zich doorheen de jaren in groten getale vestigen in Belleville, temeer omdat de huurprijzen hier lange tijd vriendelijker waren dan in de rest van Parijs. Van die kunstenaars is hier en daar werk te zien, wij ontdekten voornamelijk de boeiende straatkunst:

IMG_1892

IMG_1893

Ook de legendarische Parijse zangeres Edith Piaf groeide hier op. Het bord boven de deur vertelt dat zij op de trappen van deze woning is geboren. Niet meteen een schitterende of glamoureuze geboorte dus.

EdithPiaf

Belleville is van oudsher de plek waar nieuwe immigranten een woonplek vinden. De vele positieve en aanlokkelijke beschrijvingen in Parijse reisgidsen overtuigden me ervan dat het gebied tussen de Rue de Belleville en de Rue Ménilmontant ook een keur aan culinaire verrassingen zou opleveren.

Is het omdat we middenin de winter zitten of omdat de dag ietwat grijs was? Ik raakte maar niet bekoord door de omgeving. Ook de verwachte culinaire nieuwigheden die een ‘multicultibuurt’ vaak met zich meebrengt waren nergens te bespeuren. Voetpaden bezaaid met troep, alles grijs, het ene Chinese restaurant naast het andere, weinig volk op straat en her en der verspreid over het Parc de Belleville groepjes hangjongeren. Belleville leek ons verwaarloosd.

IMG_1902

Het Parc de Belleville biedt weliswaar een fenomenaal uitzicht over de stad Parijs, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het anders ongetwijfeld mooie park te lijden heeft onder verwaarlozing. De vele (lege, want het is winter) fonteinen staan volgeklad met graffiti (let wel, graffiti hoeft niet ontsierend te zijn, maar hier was dat volgens mij wel het geval), en er waren bitter weinig andere wandelaars te spotten.

IMG_1908

PardeBelleville

Hmm, we misten duidelijk iets, want de vele reisgidsen en websites evalueren het gebied als levendig, multicultureel, nog niet alom bekend bij toeristen, een tikkeltje rauw, met een mengelmoes van kunstenaars die je opwachten. Nou, dat ‘tikkeltje rauw’ is me vooral opgevallen: veel politie, straatventers die steeds op hun hoede zijn en zeer schichtig rondkijken, verlaten straten en stegen, verwaarloosde woningen en veel, heel veel  leegstand in de eens zo aantrekkelijke winkelpanden.

IMG_1910

IMG_1911

Misschien is Belleville in de zomer veel aantrekkelijker en ongetwijfeld veel kleurrijker. Dat moeten we maar eens doen, volgende zomer terugkeren:)

Diezelfde avond zapt Pat wat over en weer tussen de Franse zenders om te belanden bij het programma ‘Enquete d’Action‘ op W9. De reportage ‘De Belleville à Bastille: fêtes et tensions au cœur de Paris‘ is er net gestart en handelt over de problematiek van: … inderdaad: Belleville. Drugsdealende jongeren, brutale moorden, illegale handel, spanningen tussen de verschillende leefgemeenschappen, frequente roofovervallen en dies meer. Jeetje, onze mond valt open. Het Bellevilleprobleem blijkt de laatste twee jaar enorm te zijn toegenomen. Een speciale politie-eenheid houdt de buurt in de gaten maar komt handen te kort.

Een ander kantje van de grootstad. Een kantje waar je maar gaandeweg mee geconfronteerd wordt, omdat je niet meteen in deze buurt komt. Een kantje ook dat ongetwijfeld in elke grootstad aanwezig is. Een problematiek waar met hand en tand aan wordt gewerkt.

In de zomer keren we nog eens terug. Ik kan me niet voorstellen dat dit het enige aspect van Belleville is. Alleen al de naam doet vermoeden dat er ook een mooie kant moet zijn:) Die hebben wij nu even niet gevonden, maar ik denk dat het park, de planten, bloemen en mensen dan kleurrijker zullen zijn, en dat de kunstenaars en artiesten ons dan warm zullen verwelkomen.

Liefs,

IMG_1903

!Las ik net op Twitter!: Vandaag op de Nederlandse televisie een reportage van Frank Renout in Studio Max Live. Over hoe Parijs toeristen naar de banlieues wil lokken. Misschien handelt dit over dezelfde problematiek. Ik hoop het via internet te kunnen kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s