Wandeling in het 5de arr.

Rond en na de feestdagen had Pat enkele dagen verlof. Daar maken we, zoals u weet, graag gebruik van om een beetje in de stad rond te trekken. Een week geleden deden we dat opnieuw in het 5de arrondissement, misschien wel beter bekend als het ‘Quartier Latin’:

Schermafbeelding 2013-12-26 om 19.23.51 Schermafbeelding 2013-12-26 om 19.24.17

De wijk Quartier Latin staat alom bekend als de buurt van de studentenboekenwinkels (reken daar ook een volledige straat met stripverhalenwinkels bij), cafés (maar waar vind je die niet in de Franse hoofdstad), jazzclubs en kleine bioscopen. Ook de befaamde Sorbonne bevindt zich hier.

Gewoontegetrouw metrolijn 9 genomen, overgestapt op lijn 10 en weer bovengronds gekomen in Cluny La Sorbonne, het metrostation met het mooie plafond:

IMG_1784

In dit klein stripverhalenwinkeltje vonden we bij toeval de Engelstalige stripreeks ‘Fables’, een favoriete reeks van Pat. Meteen enkele delen bijgekocht, zodat manlief de komende winteravonden braaf en stil in de zetel kan toeven;)

IMG_1785

Zon en wolken wisselden elkaar af, we hielden het de hele wandeling droog:)

IMG_1786

Eén van de door ons ondertussen tientallen verzamelde gidsen over Parijs leert ons dat in de Rue Des Trois Portes een huis staat waar de oude nis van de straatverlichting tijdens de Middeleeuwen nog te zien is. En inderdaad, we vonden het meteen:

IMG_1787

In de Rue Clovis zie je dan weer deze hoge en brede muur, een overblijfsel van de wal die Philippe Auguste liet bouwen in de 12de eeuw om Parijs te beschermen tegen de Engelsen.

paris_enceinte_de_philippe_auguste_rue_clovis

ph_auguste_muraille_plan_gd

IMG_1791

Een doorkijkje in de Rue Monge biedt je een mooi zicht op de grote moskee van Parijs:

IMG_1797

En zowaar: een fietspad!!!! 🙂 Weliswaar weer met een geparkeerde bus die een vlotte en veilige doorgang verhindert, maar kom.. We zijn al blij dat we hier en daar een gereserveerd fietspad te ZIEN krijgen.

IMG_1798

Van deze ‘Street Art’ ben ik vergeten waar exact we ze zijn tegen gekomen. Ergens onderweg, in het 5de arrondissement dus. Eigenlijk kan je over alle straatkunst in Parijs een compleet aparte blog volschrijven, maar ik weet er zo weinig vanaf. Wijselijk houd ik het bij af en toe een foto en vooral genieten van de bijwijlen ontwapenende eenvoud en schoonheid ervan:

graffiti

Nog zo een interessant verhaal: de kerk van Saint-Médard. (Ik moet altijd denken aan mijn kindertijd bij het horen van de naam Saint-Médard… Toen was er in Gent een herenkledingzaak op de hoek van de Veldstraat en de Zonnestraat en die heette Saint-Médard. Ook op z’n Frans uitgesproken, dat hoorde zo in het Gent van toen;).

Enfin, verder doet dit natuurlijk nikske terzake…

IMG_1806

IMG_1799 IMG_1800 IMG_1801

In de buurt van het kerkje ligt de oude begraafplaats van St-Médard. In de Rue Daubenton zie je nog twee overblijvende poorten, waarvan er één helemaal is dichtgemetseld. Hier hebben zich in vroegere tijden vele scènes van massahysterie voorgedaan, na de begrafenis van Diaken ‘Francois de Paris’.

Paris_V_rue_Daubenton_eglise_St_Medard_rwk

Een wandeling in het 5de arrondissement beëindigen we graag met een beetje flaneren door de Rue Mouffetard: een heerlijk gezellig straatje met vele eetgelegenheden, winkels en kraampjes.

IMG_1803 IMG_1804 IMG_1805Een mens keert moe maar voldaan terug naar huis, waar een kop verse soep ons verwarmt…

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s