Dure Cultuur

Wij proeven graag van een stukje zoete cultuur, Pat en ik. Toen we, tientallen jaren geleden, in Eke woonden hadden we een abonnement bij het NTGent, en pikten we maandelijks een stukje theater mee. Daarnaast bezochten we, wanneer we daar maar zin in hadden, de toen nog gloednieuwe bioscoop ‘Decascoop’. 

De periode dat wij in Nederland woonden zaten we opnieuw maandelijks in het theater en ook daar konden we enorm van genieten. Het uitkijken naar de voorstelling en het bespreken van het geziene stuk erna waren op zijn minst al even begeesterend als het bekijken ervan. Ook de kinderen werden op dergelijke uitjes vaak meegenomen. Ik koester de stille hoop dat ze daar een stukje ‘zin in theater’ hebben aan overgehouden;)

Musicals, theaterstukken, film, een concert, een boeiend optreden, onze smaak is velerlei.

Ondertussen was dat zo een beetje stilgevallen. Het fulltime werken en de verhuis naar Parijs gooiden op dat gebied wat roet in het eten. Ondertussen zijn we echter goed en wel gesetteld in de Franse hoofdstad en leek het ons fijn om weer eens een theaterstuk, een opera of een optreden bij te wonen. Dat optreden hebben we ondertussen al gehad: Patrick Bruel in Bercy, en dat heeft meer dan gesmaakt!

Naar de opera gaan stond ook nog op onze lijst. Een klassieker, waarvan we het verhaal min of meer kennen, zodat de Italiaanse of de Franse taal niet al teveel parten zou spelen bij het begrijpen ervan. In Parijs heb je twee wereldvermaarde en mooie plekken waar je terecht kan: Palais Garnier en Opéra Bastille.

‘La Belle au Bois Dormant’ leek me een fijn stuk om mee te beginnen.

Tot wanneer ik de website raadpleegde om tickets te bestellen en ik de prijzen ontdekte. Voor een beetje een goede zitplek betaal je heel snel 80 euro. De ‘beste’ plaatsen (mijn ervaring is helaas dat die niet altijd zo ok zijn) kosten je zomaar 110 euro. Met twee personen ben je dus een kleine 300 euro kwijt als je ook nog een kleinigheidje gaat eten of iets gaat drinken. BOINK!!!!

Vorige week struinde ik opnieuw over het web op zoek naar tickets voor de nieuwste productie van Cirque du Soleil: Kooza. Omdat Mop bij ons is met oudjaar leek me dat wel een heerlijk uitje, zo vlakbij huis. Opnieuw BOINK! Prijzen tussen de 85 en 110 euro voor een beetje goede zitplaatsen. En dat zijn dan de prijzen in de goedkoopste categorie, want je hebt ook de mogelijkheid om de backstage te bezoeken, om hapjes en drankjes te krijgen (VIP Experience heet dat dan), Premium tickets, enfin, een hele keur aan mogelijkheden. Allemaal om ter duurst.

Dat betekent een slordige 330 euro, voor een avond vertier met z’n drieën, zonder hapje of drankje. Cultuur met een erg grote C is dat dus. Enkel voor hen weggelegd die honderden euros kunnen en willen spenderen aan aangenaam tijdverdrijf.

 Ik vraag me af hoe mensen met 3 of 4 kinderen dat doen? Kunnen die dan nooit ofte nimmer naar het circus? Zonde. Circus hoort niet elitair te zijn, en opera ook niet. 

Kijk, een avondje vertier, dat heeft zijn prijs, helemaal akkoord. Maar moet dat nu echt zo duur zijn?

Geef mij dan maar een simpel optreden, in een simpele tent, op een simpel boerenveld. Zoals Zeverrock in augustus. Ook cultuur, misschien met een iets kleinere c, maar op z’n minst even waardevol:)

Of de straatartiesten in de stad: vrolijk, boeiend, verrassend, want vaak onverwacht. Voor een erg kleine prijs. Of die ene accordeonist in de Marais. Opwekkend vrolijke deuntjes voor geen geld. En wat dacht u van het trio vioolspeelsters in de metrogangen van lijn 1? Zalig! 

Wij houden ons voorlopig dus even bij die ‘kleine c’ cultuurtjes. En de tentoonstellingen pikken we mee op een van de maandelijkse gratis-inkom-dagen:)

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

4 thoughts on “Dure Cultuur

  1. Het is inderdaad niet meer te doen. Ge moet eens met 3 kindjes naar een kindertheater gaan kijken. We gaan veel liever een dag in het bos spelen of eens met z’n allen gaan zwemmen.
    Cultuur is meer en meer voor de elitaire klasse en daar willen we toch niet bijhoren.

  2. Ook wij houden van een mooi concert, opera, balletvoorstelling, maar de tickets zijn zo duur dat het gaan eerder beperkt blijft tot 2 of 3 maal per jaar, en als we gaan willen we mooie zitplaatsen……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s