Lavendel in nood

Het zo typische Zuid-Franse plantje is bedreigd. En hoe…

lavender_3-6595

De lavendelplantjes zijn op dit moment in diepe rust. Ze overwinteren, in afwachting van de warme zonnige dagen. Tegen de maand juni zullen helaas, naast de plantjes zelf, ook de dwergcicaden (een soort minikrekel) weer wakker worden. De larven van deze beestjes vreten zich een weg naar buiten toe, dwars doorheen de wortels van de lavendelplantjes, hun lievelingsvoedsel. De plantjes verdorren en zijn niet meer in staat bloemen te geven.

De opwarming van de aarde (eens te meer) ligt klaarblijkelijk aan de oorsprong van de exponentiële groei van deze vraatzuchtige minidieren. En dat beangstigt de lavendelkwekers mateloos.  Sedert enkele jaren (2005) is de normaliter uitbundige groei van lavendel al met 50% geslonken. Bulgarije heeft ondertussen Frankrijk als nummer één lavendelproducent van de troon gestoten. En dat is zwaar-, zo niet onverteerbaar voor de Fransen.

De beestjes bestrijden met schadelijke producten zit er niet in, omdat nogal wat imkers hun korven vlakbij lavendelvelden plaatsen. Komt erbij dat het vooral de larven zijn die de schade veroorzaken, en die zitten quasi onbereikbaar diep onder de grond.

Cicadella_viridis_web

De schade die de larven aanbrengen is ondertussen dermate groot dat een noodfonds voor de lavendeltelers is opgericht.

De enige oplossing op dit moment is de aangetaste planten te verwijderen en ze te vervangen door meer resistente planten, verkregen door genetische kruising in vitro.

Hmmm, ik ben dol op lavendelvelden en -geurtjes. Hopelijk vindt men gauw een oplossing.

Liefs,

IMG_0599

 

 

 

Bron: Le Parisien, 25 nov 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s