Parc André Citroën

Eergisteren, zondag, maakten wij een mooie wandeling. Dat was weer eens lang geleden. Na een metrorit (lijn 9 tot Molitor dan lijn 10 tot André Citroën) van ongeveer 20 minuutjes belandden wij vlakbij het Parc André Citroën. Het zonnetje scheen uitnodigend en de uitbundige kleuren verwelkomden ons enthousiast.

IMG_1540

Het park werd in 1992 aangelegd op de oude gronden van de Citroënfabrieken in het 15de arrondissement. Het park ligt ook nog eens direct aan de Seine, waarlangs je makkelijk verder kan wandelen naar bijvoorbeeld de Eiffeltoren en het Trocadero.

De Citroënfabrieken raakten in de zeventiger jaren in onbruik en hun gronden zijn vervolgens aangelegd tot een futuristisch park van 14 hectare waar begroeiing, steen, glas en water tot één geheel samenkomen.

De tuinen putten zowel uit de Franse traditie, met zijn sombere kleuren, zijn rechte hoeken en de symmetrie, als uit de Engelse traditie (in de serres en de bewegende tuin) en de Japanse traditie (door kleine ruimtes te creëren in de tuinen).

AndréCitroën1

De voornaamste landschapsarchitecten van het park zijn Gilles Clément en Alain Provost; de voornaamste architecten Patrick Berger en Jean-Paul Viguier.

AndréCitroën2

De grootste attracties van het park zijn naast de rustbrengende strakke architectuur ook nog de ballon van waaruit je op 150m hoogte een fenomenaal uitzicht hebt, en de dansende fonteinen, waarin je tijdens de zomer heerlijk afkoeling vindt

IMG_1549

Ook aan de dorstige mens is in het park gedacht: een heuse waterautomaat! Plat en spuit stromen hier broederlijk naast elkaar uit fonteintjes, helemaal gratis. Enkel voor de flessen moet je wat betalen. Ik zag menig buurtbewoner met meegebrachte flessen de wekelijkse watervoorraad inslaan:)

ParcAndréCitroën3

Op het moment dat wij er langs liepen was helaas de flessenautomaat ‘en panne’:( Ook dat is Frans;)

IMG_1561

Na even rust te hebben gevonden in het park zijn we verder gewandeld langs de Seinekade.    Enkele honderden meters verder ligt de Pont Mirabeau. Een lust voor het oog:)

IMG_1562IMG_1563

En, alom tegenwoordig:

IMG_1564IMG_1565

We wandelden nog een heel stuk verder, tot aan de Pont de Grenelle, waar je temidden de brug naar beneden kan om de Allee des Cygnes op te lopen, temidden de Seine. Verslag van deze wandeling in een volgend blogje:)

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s