Nous

Gisterenavond zag ik een heel interessante uitzending op France 2. (Deze zender is volgens mij ook in België te bekijken)

Het nieuwe programma, dat geprogrammeerd stond om 20:45u, heet ‘Nous’ en beslaat een aantal reportages waarin presentatrice Marie Drucker, op zoek gaat naar de échte Fransen. Hoe ze wonen, werken, en leven in hun Frankrijk. Een Frankrijk dat heel divers is, naargelang de geografische verschillen, maar ook een Frankrijk dat overduidelijk meer is, zoveel meer is dan Parijs:)

Hoe is het leven van ‘de Fransen’ georganiseerd? Wat met de bevolkingsgroei? De woningnood? De tonnen afval die we met z’n allen produceren? de HLM’s? … We kregen gisteren stukje bij beetje antwoord op al deze vragen.

Het moet gezegd, de eerste aflevering, die een volle twee uur duurde, smaakt naar meer.

In de eerste aflevering was Drucker op bezoek bij gezinnen die wonen in La Défense (Parijs). Een futuristisch ogend gebied ten westen van Parijs, waar vooral hoogbouw en suprahoogbouw te vinden is. La Défense is ook het financiële hart van Parijs. Hier staan kantoorgebouwen zoals je ze alleen kent uit Amerikaanse series. Ik was niet eens op de hoogte van het feit dat hier daadwerkelijk ook mensen woonden. En hoe! Drucker ging op bezoek bij bewoners van ‘Défense 2000’, een flat van 47 etages hoog. Het uitzicht dat deze mensen hebben tijdens hun ontbijt of avondmaal is adembenemend en fenomenaal.

Van de drukke Parijse woonomgeving ging het naar het meest kleine dorpje in Frankrijk. Drucker sprak er met de burgemeester, die alles graag bij het oude wil laten, en enkele bewoners die toch vonden dat een café of een restaurant welkom zouden zijn.

Ook het meest afgelegen dorp werd bezocht, waar leerlingen er elke dag een autorit van 40 minuten voor over hebben om op school te raken. Het dichtstbij zijnde ziekenhuis ligt op 80 km. Ook dat is Frankrijk.

Marie Drucker bracht vervolgens ook een bezoek aan de Franse Alpen, waar een man erin is geslaagd om op kilometers afstand van de bewoonde wereld op 2000m hoogte, een berghut te bouwen. Geen enkele voorziening was voorradig, alles moest eigenhandig in elkaar geknutseld worden. De man is er wonderwel in geslaagd een comfortabele woning te bouwen, ver van alle drukte vandaan.

Wat het programma zo aangenaam maakt zijn de vele computeranimaties die ervoor zorgen dat je van een dorp of een stad een heel concreet beeld krijgt. De opbouw van de woonomgeving, de bevolkingsdichtheid, de strakke belijning van de straten, de statistieken, alles wordt haarfijn uitgelegd.

Centraal staan weliswaar de Fransen zelf. En ze worden bekeken en bestudeerd vanuit drie niveau’s: vanuit de lucht, vanop de grond en van binnen in hun huizen. Dat geeft een onwaarschijnlijk verhelderend totaalbeeld.

Een voorsmaakje:

Televisie met een hoofdletter ‘T’. Ik kijk uit naar een volgende aflevering, maar kon ondertussen nog nergens vinden wanneer die eraan komt. (ook dat is Frans denk ik dan)

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s