Krekelvriendenboeket (Deel 3): Naar Napoleons Graf

Als er één man is in Parijs die een bezoekje verdient mét bloemen, dan is het toch wel Napoleon Bonaparte. Geurloze bloemen, in een kleurrijke compositie voor de kleine man met de grootse daden;)

IMG_0826

Het imposante Hôtel Des Invalides werd tussen 1671 en 1676 gebouwd door Lodewijk XIV. Aanvankelijk bestemd als opvangcentrum voor gewonde veteranen is het monument uitgegroeid tot een glorieus en groots bouwwerk, in een vrij pompeuze wijk. In het centrum ervan de Dôme des Invalides met zijn prachtige gouden koepel (in de verte en op zonnige dagen duidelijk te zien vanuit onze woonkamer), waaronder Napoleon Bonaparte zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Het was zijn wens dat zijn as zou rusten ‘aan de oevers van de Seine’. Negentien jaar na zijn overlijden gebeurde dat ook, hij werd overgebracht vanuit St.-Hélena naar Parijs.

Naast de Dôme kan je nog het Musée de l’Armée bezoeken. Voor geschiedenisliefhebbers en vele anderen zeker een aanrader!

IMG_0835

Napoleon gaf ons de ‘Code Napoleon’, een juridische hervorming waar ook België en Nederland onder vielen. Hij slaagde erin om aan het begin van de 19de eeuw een groot deel van Europa onder Frans gezag te brengen. In 1813 werd het leger van Napoleon verslagen bij de Slag bij Leipzig. De machthebber werd van zijn troon gestoten door de Zesde Coalitie en hij werd verbannen naar Elba. Daar wist hij echter te ontsnappen en het lukte hem voor even weer de macht te grijpen in Frankrijk. Bij de beslissende Slag Bij Waterloo in 1815 werd hij echter voorgoed neergeslagen. Hij werd verbannen naar St.-Hélena, waar hij in 1821 aan maagkanker overleed.

‘De boukee’ dus, voor Napoleon:)

IMG_0815 IMG_0818

In de tuinen van de wijk ‘Les Invalides’ vroegen de open handen van J.H. Mansart (1646 – 1708, Frans architect uit de barokperiode) ernaar om het boeket even te mogen vasthouden. En wie zijn wij om hem dat te weigeren?

IMG_0822 IMG_0825
IMG_0827

Fenomenaal mooi beschilderde koepels, reusachtig grote ruimtes, imposante beelden, eindeloze trappen, marmer en goud overal waar je kijkt:

IMG_0828

Terwijl ik met open mond geniet van al dat moois en overal foto’s van neem, draagt manlief liefdevol zorg voor den boukee…

IMG_0829

En dan is het zo ver: het graf. ‘Alstublieft meneer Bonaparte, deze zijn, heel even, voor u🙂

IMG_0830

IMG_0841

IMG_0831 IMG_0833

IMG_0837
IMG_0838 IMG_0839 IMG_0840
IMG_0842

IMG_0846

IMG_0861

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

6 thoughts on “Krekelvriendenboeket (Deel 3): Naar Napoleons Graf

  1. Grappig, Kathleentje, hoe jij je kwijt van je opgelegde taak. Een mens zou een bijtje in de boekee willen zijn om alles mee te maken. Doe zo verder, we genieten hiervan.

  2. Ach wat is die Napoleon toch een gelukzak. Eerst mag hij op Helena gaan liggen(???) en nu wordt zijn grafmonument opgesmukt met bloemenpracht uit Gent. Ik hoor het hem al denken en zeggen…
    “dank oewel vooooor die mooooje bloemen”

    • Al goed dat ik in Parijs woon, en niet in Rome, of jullie hadden me nog naar onze Paus Emeritus op het Sint Pietersplein gestuurd mee mijne boekee… 😉 xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s