Overdekte passages en rijkelijke winkelstraten: Opéra

Toen wij Liesbeth aan het einde van de krokusvakantie terugbrachten naar het Gare Du Nord zijn Pat en ik de buurt van de Nord ingetrokken. Mede doordat het op de metro zo druk was, en omdat de Nord een buurt is die we te voet nog niet hadden verkend.

Schermafbeelding 2013-02-22 om 16.44.23

Van de Nord, een tamelijk arme en beetje rommelige buurt kwamen we algauw in de wijk Opéra terecht.

Om te beginnen de Rue Du Faubourg. Een straat bezaaid met eetgelegenheden van divers pluimage en heel wat exotische voedingsparadijzen. Turkse bakkers, Kongolese kruideniers, Corsicaanse slagers, Franse patissiers en dies meer. Een streling voor ogen en neuzen als je even de vieze en propvolle vuilnisbakken wegdenkt;)

IMG_0781

Aan het einde van de straat de Porte Saint Martin: een gigantische poort, staat zomaar een beetje plompverloren temidden het drukke verkeer. Je verlaat hier de buurt van de Nord en stapt de rijkelijke buurt van de ‘Opéra’ binnen. Een wijk die, clichématig althans, wordt bevolkt door bankiers en effectenhandelaars;)

IMG_0782

Ondertussen zijn wij zeer vertrouwd met ons geliefde boekje: ‘Paris Pratique’. Geen uitstap hier in de stad of het kleinood steekt in onze zak. De meeste Parijzenaars hebben het altijd bij, dus willen wij niet onderdoen… 😉

IMG_0783

Bij de kruising van Strasbourg/Saint Denis en de Boulevard Bonne Nouvelle staat dit smalle huis. Mooi kan je het amper noemen, maar opvallend is het des te meer. Mooi in zijn ‘smalheid’ kan je zeggen:)

IMG_0784 IMG_0785

We wandelden op het gemakje de Boulevard Bonne Nouvelle verder. Zeer veel theaterhuizen en de bioscoop Rex zijn hier gevestigd.

IMG_0786

Hier is duidelijk een groot deel van het uitgangsleven van Parijs in volle bloei. Bussen vol toeristen worden hier gedropt. Taxi’s rijden af en aan, obers rennen gestresseerd van het ene tafeltje naar het andere. Winter of zomer, terrassen zijn hier altijd druk bevolkt. Mensen willen hier vermaakt worden, koste wat het kost. Fijn om het van verre gade te slaan, maar verre van fijn om er middenin te zitten leek ons;)

Geef ons maar het aangename en rustige gekuier, langs alle drukte heen. Even verpozen voor een menukaart of een uitnodigende etalage en dan weer verder, daar houden wij van.

De Boulevard Bonne Nouvelle loopt verder in de Boulevard Poissonnière. Ook hier grote winkels, drukbezochte restaurants en veel, heel veel zoekende mensen. Het fijne aan de buurt is dat er voor elk wat wils te vinden valt. Er zijn de peperdure grootwarenhuizen, waar heel wat gretige toeristen op af komen, maar er zijn ook de redelijk goedkope, maar kwaliteitsvolle winkels en eetgelegenheden.

Daar waar de Boulevard Poissonnière verdergaat in de Boulevard Montmartre heb je zowel links als rechts van de grote boulevard enkele zeer uitnodigende overdekte ouderwetse galerijen. Compleet met kleine winkeltjes en daken met constructies van veel glas en staal. Loop er gerust eens in, u zal het zich niet beklagen. Hier niet de grote winkels van dertien in één dozijn, maar heerlijk bijzondere en kleine snuisterwinkeltjes. Winkeltjes waarvan je je meteen afvraagt: ‘Hoe overleven deze winkeliers?’ En toch, ze overleven, en worden zelfs goed bezocht.

In de Passage Verdeau is het wassenbeeldenmuseum Grevin gevestigd.

IMG_0789 IMG_0790 IMG_0791Boekenliefhebbers met interesse voor oude en zeldzame boeken kunnen hier hun hartje ophalen:

IMG_0795
IMG_0796

Aan de overzijde van de boulevard zijn de Passage des Panoramas en de Passage Jouffroy gevestigd. Hier voornamelijk eetgelegenheden, van de klassieke Frans keuken tot de Japanse topkeuken.

IMG_0797

We wandelden nog even verder tot de metrohalte Grands Boulevards. Daar stapten we een rustige wagon in en lieten ons veilig en wel weer huiswaarts brengen. In het metrostation ‘Grands Boulevards’ ontdekten we op de valreep nog dit gedenkmonument voor oorlogsslachtoffers.

IMG_0798

Liefs,

IMG_0599

 

Advertenties

4 thoughts on “Overdekte passages en rijkelijke winkelstraten: Opéra

  1. In welk arrondissement is dit? Ziet er goed uit. Misschien iets om samen te doen. Zijn wij nog niet geweest, geloof ik. Tot vlug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s