Film: Midnight in Paris

Het moet heerlijk zijn geweest om in Parijs te leven tijdens ‘les années folles‘, de jaren tussen 1920-1929.

lesanneesfolles

Want toen gebeurde het allemaal. Schrijfsters en schrijvers kwamen van over de hele wereld naar de Franse hoofdstad afgezakt. Om er inspiratie op te doen, om er over de boulevards te flaneren, om er hun geliefde te ontmoeten en om er te schrijven, veel te schrijven.

Een greep van de schrijvers en kunstenaars die toen in en rond Parijs vertoefden krijg je te zien in de film ‘Midnight in Paris’ van Woody Allen. Een romantisch verhaal waarin een Amerikaan ’s nachts ‘teruggebeamed’ wordt naar de woelige jaren 20. Hij ontmoet tijdens zijn nachtelijke avonturen onder vele anderen de grote schrijvers Ernest Hemingway, Gertrude Stein en Scott Fitzgerald.

Het was ook de tijd van vrouwelijke stijliconen zoals daar zijn Nancy Cunard, Jannet Flanner en Solita Solano. Amerikaanse auteurs die in Parijs een vaste stek vonden en daar mee het modebeeld bepaalden: zwart omlijnde ogen, ranke posturen, donkerrood gestifte lippen. De tijd ook van de garçonnestijl: rechte jurken met verlaagde tailles en mannenpakken met of zonder vrouwelijke snit.

femmes-terrasse-261298

Veel vrouwelijke auteurs vertoefden hoofdzakelijk op linkeroever. Ook nu nog is linkeroever ‘anders’ dan de andere kant van de Seine. Veel onstuimigheid, kleine caféetjes en restaurants, uitnodigende terrassen, massa’s studenten, smalle kronkelende straatjes, aparte en originele winkels, bijzondere adressen… u vindt het er allemaal!

Over de ‘zotte jaren‘ ’20 kan u nog meer lezen:

  • ‘Paris was a woman’ – Andrea Weiss
  • ‘Women of the left bank’ – Shari Benstock
  • ‘Paris was yesterday’ – Janet Flanner

Liefs,

IMG_0599

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s