Guimard achterna

Het was alweer een poos geleden dat we in Parijs of in haar wijde omgeving een wandeling hadden gemaakt. Dus gisteren besloten we: we gaan wandelen! Een beetje in de buurt, dus Auteuil zou het worden. Auteuil is een deel van Parijs, aan de westkant, net tussen het centrum van Parijs en het Bois du Boulogne in.

Daar waar het prikkertje zit:

Schermafbeelding 2013-01-07 om 11.31.27

Onze wandeling startte gewoon aan onze eigen voordeur. Van hieruit maakten we in vlotte tred een stevige wandeling naar de Porte de Saint Cloud, u waarschijnlijk wel bekend als één van de vele Portes op de Périphérique:)

IMG_0702

De wandeling staat in het teken van Guimard. Ik schreef al eerder hier over hem. Hij is de man die de ‘Art Nouveau’ duidelijk zichtbaar heeft gemaakt in Parijs. Hij is welbekend om de sierlijke ijzeren poortjes aan de in- en uitgangen van de Parijse metro. Deze realisaties kwamen er nadat Guimard in 1898 een wedstrijd ‘Wie ontwerpt de mooiste in- en uitgangen van de metrostations?’ had gewonnen. Ondertussen zijn de ‘Metropolitain’ borden van Parijs wereldwijd bekend:

IMG_0694

Een jeugdwerk van Guimard is L’ Ecole du Sacré-Coeur. Hij verving de lompe ‘poutrellen’ door gracieuze zuilen. Hiermee was de man zijn tijd verre van vooruit, want het systeem om deze steunbalken te integreren in het totaalplaatje van het gebouw zou pas een eeuw later algemeen aanvaard worden.

IMG_0690

Gaandeweg de wandeling ontdekten we allerlei appartementsgebouwen, ontworpen door Guimard, met sierlijke gevels en kunstig uitgewerkt smeedijzer aan terrassen.

IMG_0696

IMG_0697

IMG_0698

IMG_0699

Ik vergelijk hem graag een beetje met Gaudi in Barcelona ( Guimard is wel minder ‘krullerig’), maar misschien schop ik architecten en kunstkenners nu tegen de schenen;)

Ook nog gezien tijdens de wandeling in de buurt van Auteuil: De veel geziene reguliere appartementenblokken, een schoolspeelplaats die kunstig mooi beschilderd is, de kerk van Auteuil, straatjes en steegjes die op een grijze zondagnamiddag rustig, kalm en een ietwat desolaat aanvoelen:

IMG_0691 IMG_0692 IMG_0693 IMG_0689
En alom aanwezig: de trotse grote ‘Madame’, in al haar statigheid en pracht:
IMG_0700

Het was een fijne wandeling, ik hield er op één hiel een kanjer van een blijn aan over, maar alles voor Guimard, niewaar?;)

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

4 thoughts on “Guimard achterna

    • Jaaaaaa:) Alleen weet ik niet zeker of de Guimardstraat in Brussel genoemd is naar deze Hector Guimard? Misschien zijn er nog andere Guimards? Wie weet dit?

  1. ik dacht dat je het over jezelf had: de trotse, grote madame, in al haar statigheid en pracht hihi

    geef toe: die omschrijving past toch ook bij jou hé kathleentje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s