Het zure goud…

Het was me al opgevallen dat Parisiennes in hun winkelkar bij de Carrefour steevast een of meer flessen witte azijn liggen hebben. Nu weet ik dat je daar wel lekkere vinaigrettes mee kan maken, maar zelf kies ik daar altijd azijnsoorten met een smaakje voor… Zo heb ik in mijn gigantische verzameling azijntjes frambozenazijn zitten, donkere balsamico (wel een soort of 5), eentje met estragon erin, eentje met kruiden, appelazijn tegen de spierpijn, witte balsamico voor de zoete toets, enz… En in Oudenaarde staan er nog eens een 6-tal azijnflessen in de kast. Allemaal in verschillende kleurtjes en met verschillende smaakjes.

IMG_0652

Maar op mijn kast staat geen gewone witte azijn. ‘Wat moet ’n mens daarmee?’ Denk ik steeds. Ooit (toen ik pas getrouwd was denk ik) kocht ik zo een fles van ‘De blauwe Hand’. Dat ding heeft jarenlang op het rek gestaan. Stond stof te vangen en werd niet geopend. Tot ik na ongeveer 12 jaar de fles heb leeggegoten en weggegooid. Dat klare zure spul komt er niet meer in, hoe goedkoop het ook is.

Enfin, ik vroeg me dus steeds vaker af wat die Parijse vinaigrettespecialistes met doordeweekse simpele witte azijn doen?

En ik ben erachter gekomen!!

Op internet vond ik een hele uiteenzetting over het gebruik van witte azijn in Parijs (en waarschijnlijk ook in andere delen van Frankrijk). Het zure goedje hoort in elke zichzelf respecterende Franse keukenkast te staan, want:

  • Hier gebruikt men het zure vocht om te poetsen! Ze dweilen ermee, een kopje azijn in het dweilwater, en huppakee de vloer ontvet, glimmend en stofvrij!
  • Ze gebruiken het als wasverzachter! Een kopje in de wasmachine dus, en de was is superfluwelig zacht.
  • Ze poetsen er in de keuken hunne pompsteen mee!… een kopje verdund in warm water, en geen kalkvlekken meer op het aanrecht.
  • Ze gebruiken het om de ramen te lappen! Geen strepen meer en weg zijn de vette vlekken van kinderhandjes en hondensnoeten.
  • Ze spoelen er hun wijnglazen mee, teneinde ze mooi glanzend te houden!
  • En zo heeel af en toe gebruiken ze het ook tijdens het koken. Om pickles te maken bijvoorbeeld:)

Nu snap ik dat zo een fles bij een doorsnee Frans gezin na één week meer dan leeg is. En er dus wekelijks een nieuwe voorraad moet gehaald worden.

Vanaf nu staat ook in mijn kastje-onder-de-pompsteen een fles witte azijn. Ik moet alleen nog een geschikte toepassing vinden om ze open te maken;)

IMG_0653

Liefs,

IMG_0599

Advertenties

4 thoughts on “Het zure goud…

    • Jaaaa Esther, het is hier erg leuk:) Ik ben druk bezig met allerlei winkeltjes te ontdekken of recepten uit te proberen. Ondertussen heb ik ook een beetje leren stikken met de naaimachine en maak ik kleurrijke tassen:) Heel veel groetjes thuis en voor straks een heel fijne kerstvakantie!

  1. Lol… ik kreeg meer reacties van mensen die ook veel azijn gebruiken:) Ik deed dat niet, heb hier een heel arsenaal aan Ajax en Meneerkes Proper en Antikal en zo…. Maar pas op, vanaf nu gebruik ik ook azijn!! Dat gaat hier blinken:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s