Vouvray

Op zaterdag of zondag doen wij graag uitstapjes, dat had u al gemerkt…

Zo trokken we vorige zaterdag richting het zuiden, naar Vouvray welteverstaan. Vouvray is een dorpje vlakbij Tours waar witte wijn en mousserende wijn wordt geproduceerd, uit slechts één druifsoort: de Chenin Blanc. De wijnen van Vouvray zijn in België vrij makkelijk te vinden in grootwarenhuizen.

In augustus waren mijn ouders 50 jaar getrouwd en wij beloofden hen op zijn minst 12 flessen heerlijk sprankelende schuimwijn van Vouvray. Papa is er dol op.

Dus, een uitstapje naar de Loire streek zou het worden. Het gps-madammetje (we noemen haar Geneviève, want ‘Truus’ klinkt niet zo goed in het Frans) berekende keurig dat we er een drietal uur over zouden rijden. Dat is haalbaar op een dagje, dus huppakee, nieuwe firmawagen van Pat in, gps instellen, drankjes in het koelhoudvakje, zonnebrilletje op en vertrekken:)

Parijs buiten rijden is ALTIJD miserie, of je nu richting Noord of Zuid gaat, tijdens de week of in het weekend, maakt geen r*** uit… File dus, op de périphérique én op de uitvalswegen.  Maar goed, we zijn goedgezind, het zonnetje schijnt, de airco levert voortreffelijk werk, niks gaat vandaag ons goede humeur dwarsbomen.

Eens buiten Parijs kiezen we voor de ‘Route Nationale’  in plaats van de snelweg, en dat heeft ons niet gespeten. Geen drukte meer op de weg, doorheen heerlijk rustige dorpjes, langs kabbelende riviertjes, kilometers lang velden met graan (werd wat saai op den duur), en uiteindelijk: Les Vignobles!

Het wijnhuis Fouquet waar wij de wijn wilden kopen was gesloten. Foutje van ons in de hele voorbereiding, hadden we natuurlijk op voorhand moeten checken.

Dan maar op zoek naar een ander wijnhuis. Het huis Gaucher (waar we enkele jaren eerder ook al wijn kochten) was gelukkig wel open. Proeven, vergelijken, opnieuw proeven, eentje met ‘gros bulles‘ en eentje met ‘fine bulles‘, een gezellig babbeltje met madame Gaucher en uiteindelijk 5 dozen ingeladen… Joepie, gelukt!!! Papa zal blij zijn:)

Nog even in het dorp Vouvray rondgewandeld en de weinige druifjes aan de stokken bewonderd. Mevrouw Gaucher had ons al verteld dat er bitter weinig druiven zijn en dat merk je. Vanuit de auto zag ik niet één druifje hangen, wat mij de niet al te verstandige uitspraak deed maken dat ze al geplukt waren.  Als je echter heel, héél goed keek onder de blaadjes kon je inderdaad hier en daar een trosje zien hangen. Het belooft geen al te overvloedig jaar voor de Vouvray te worden. Hopelijk biedt september nog een paar zonnige dagen, zodat de druiven nog wat zoetigheid kunnen opbouwen, want in okt wordt hoe dan ook geplukt, veel druiven of niet.

Een zonnige dag, een succesvolle dag, een heerlijke dag kortom. Zo dacht ook dit kleine hagedisje (Pat noemt ze altijd ‘lézardkes‘) erover. Hij nam een zonnebadje op een zonnige muur en liet zich gewillig fotograferen.

Je zag ‘m denken: ‘Pffffffft, vervelende toeristen, ik gun ze hun foto en dan moeten ze mij met rust laten, ik heb het druk… 

Liefs,

Advertenties

7 thoughts on “Vouvray

  1. ja hé hilde, ik vind het vree leuk om te lezen, al die straffe verhalen. die zuster van u is een felle hé, blijkbaar een familietrekje hihi

  2. Inderdaad de Vouvray smaakt lekker bij de aperitief als alternatief op zijn conculegas bubbels ! Hm krijg wel goesting na dat lezen …. Spijtig er staat geen flesje in de frigo … Moeten aanvullen ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s