Fietsen in Parijs

We hebben onze fietsen mee verhuisd naar Parijs, omdat we dachten dat die hier heel erg van pas zouden kunnen komen…

Nu, eerlijk? Nog geen seconde hebben wij hier al gefietst! Ik doe alles te voet, of neem de metro als ik iets verder moet. In Parijs fietsen lijkt ons levensgevaarlijk, hoewel het verkeer hier in Boulogne wel meevalt. Maar neem nu het fietspad hier vlakbij: een gloednieuw aangelegd fietspad op een gloednieuw aangelegde weg. In het midden van de rijweg, tussen de beide rijstroken ligt het fietspad, mooi omzoomd door bomen en perkjes. De auto’s worden op een veilige afstand gehouden. Een zaligheid zou je zeggen. Een zaligheid die welgeteld 1 minuut stevig doorfietsen duurt. Als je heel traag fietst kan je er misschien 2 minuten van genieten;) Aan het einde van de straat stopt het fietspad namelijk bruusk en moet je opnieuw aan de zijkant van de weg verder, zonder fietspad, zonder bescherming, zonder bomen en groen aan de rand. Dit ondanks het feit dat ook de volgende weg gloednieuw is aangelegd. Je vraagt je af waarom ze niet meteen overal de fietspaden mee vernieuwen?

Een ander voorbeeld: Net voor de Pont de Sèvres (dat is de brug over de Seine, hier net naast het appartement) ligt een aangeduid fietspad van pakweg 6 meter lang. Daar moet je dus fietsen als je het verkeersreglement wil opvolgen. Maar wat doe je net voor en net na die 6 meter? Steeds oversteken? Belachelijk gewoon… Niemand die daar blijkbaar wakker van ligt. Ik zie dus ook honderden fietsers het stukje fietspad koudweg negeren, en geef ze eens ongelijk…

Onze fietsen staan dus een beetje stof te vangen in de garage, de banden lopen langzaam maar zeker leeg. We wachten even tot meneer burgemeester van Boulogne-Billancourt de aanpak van de fietspaden op zijn prioriteitenlijstje zet.

Wat wél handig is, is het befaamde Vélib‘ systeem. Het werkt als volgt: je meldt je éénmalig aan (kan handig via internet), je krijgt een kaart met een soort lidnummer en je betaalt hiervoor een klein bedrag. (Abonnementen vanaf 19 euro per jaar, maar je kan ook een dagticket nemen, of een weekticket, keuze in overvloed). Vanaf nu kan je op honderden plekken in Parijs een fiets uit het rek nemen, je registreert via je kaartje in het systeem, je kan lekker wegfietsen om het even waar naartoe, en de tweewieler op een andere plek weer netjes in het electronisch bewaakte rek zetten. Handig, makkelijk, praktisch én goed voor het milieu:)

En weet je wie daar deze week ook gebruik van heeft gemaakt?  Pippa!

Wie is Pippa zal je vragen … ???

Wel, het zusje van Kate!

Kate Middleton, weet je wel, dat schoon meiske dat getrouwd is met de kroonprins van Groot-Brittanië. Zij is in Parijs en neemt dus wél de fiets!

Vanzelfsprekend is Velib’ super opgezet met deze mooie onverwachte reclame:)

Liefs,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s