La Défense: ‘bof…’

Vorige zondag, na de hemelse uren in het Parc de St. Cloud, hadden we (hoe is het mogelijk) nog even de behoefte om een nieuw gebiedje in Parijs te verkennen.

‘Weet je wat?’ Vroeg manlief, ‘We nemen het trammetje aan de overkant van de Seine, en dat brengt ons naar ‘La Défense”. Hmmm, ik stelde me torenhoge kantoorcomplexen voor, en veel terrassen, en veel mensen, architecturaal misschien wel de moeite waard, dus ik zei geen ‘neen‘ op het voorstel. Wij weer de Pont de Sèvres over, voor de tweede keer al op zondag, en het trammetje op. Wat een verademing om met het openbaar vervoer nu eens wél iets te zien als je naar buiten kijkt. Door het frequente metrogebruik zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets als tramrails, busbanen en autowegen zijn;)

Amper een 4-tal haltes verder komen we aan: ‘La Défense’. Geen groot plein, geen héél groot plein, geen gigagroot plein, maar een plein, werkelijk waar, van astronomische afmetingen. Hier kan het Russische leger defilé op houden en dan nog kan je tientallen rijen dik toeschouwers laten meekijken. Een perfect plein om à-la-minute pleinvrees te ontwikkelen denk ik. Groot, kaal, winderig…. Kortom, naar mijn gevoel een ‘lelijk’ plein. Weinig bomen, geen groen, weinig terrassen en die die er zijn ogen ongezellig, veel torenhoge kantoor-en winkelcomplexen, dat wel. La Défense is met zijn 80 hectare hét grootste kantoorcomplex van Europa lees ik in een gids.

Het plein, met de rug naar de holle kubus zie je helemaal in de verte de Arc de Triomphe.

Het hele gebied dateert oorspronkelijk uit de jaren 60 en is mede een gevolg van de grote bouwwoede van ex-president Mitterand. Naast de geboorte van deze kanjer die men ‘LaDéfense’ noemt, ontstonden ook nog de Nationale Bibliotheek, de Opéra de la Bastille, het Museum Orsay, en het Stade de France. Enkele voorbeelden van  het Grands-Travaux-plan, dat nog verder ontwikkeld wordt ter nagedachtenis van de ex-president.  Nu, die bibliotheek die mag er best wel wezen (die bezoek ik later nog, dus een verslagje volgt), en het museum Orsay is meer dan een bezoekje waard, maar dat Défenseplein? Niet aan ons besteed moeten we eerlijk bekennen. In het winkelcentrum was het al even droevig: enkel de gekende winkelketens zoals je ze overal vindt: H&M, Blokker, Zara, schoenwinkels, McDonalds enz… Niks dat het tramritje echt de moeite waard maakte eigenlijk (behalve het ritje zelf dan;)

In 1989 werd hier ook nog eens ‘La Grande Arche’ gebouwd. Een holle kubus met opnieuw astronomische afmetingen, waarin de Notre Dame zou passen. Het ontwerp is van de Deense architect Otto von Spreckelsen. Deze kubus staat op dezelfde lijn met de Arc de Triomphe, de Tuilerieën en de glazen piramide van het Louvre. De Arche omvat alle andere gebouwen, het ene past in het andere zeg maar. Deze lijn wordt de ‘Axe historique’ genoemd:

Op het dak van dit reusachtige kader zou je een fantastisch zicht hebben op de stad Parijs. Ik ben niet naar boven geklommen, voor mij was het hele ding van op de grond eigenlijk al niet echt de moeite waard, dus doe ik geen moeite om er bovenop te klimmen… (architecten onder jullie zullen me nu vast wel een cultuurbarbaar vinden). Ik bekijk Parijs wel eens vanaf de Sacré-Coeur in Montmartre, van op de Eiffeltoren, of van op de Tour Montparnasse als het moet.

 

La grande Arche, een holle kubus met aan de buitenzijde niks dan glas. Binnen is een galerie en een conferentieoord. (Geef mij maar een conferentie bij Jules in Horebeke, veel gezelliger!!!! )

Patteke doet zotjes

Al bij al hebben we genoten van het uitstapje, maar om nu te zeggen: Dit moet je gezien hebben… Neen, zelf vinden we van niet. Er zijn zoveel andere plekken die naast de architecturale waarde ook nog eens gezelligheid, romantiek en pure emotie uitstralen.

Weinig emotie op het plein? Dan zorgen we daar toch zelf even voor hé schat;)

Liefs,

2 thoughts on “La Défense: ‘bof…’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s