De Marais

Vorige zaterdag kreeg ik het bezoek van een vriendin uit Vlaanderen. We zijn samen per trein naar Parijs gereisd, fluitje van een cent voor ons:) Op minder dan 3 uur sta je vanuit de Vlaanders in het hartje van Parijs. En in gezelschap stelt die treinrit al helemaal niks meer voor. Voor je goed en wel op dreef bent met je verhalen mag je al uitstappen op het Gare Du Nord. De vriendin waakte de hele rit met argusogen over mijn koffer, mijn laptop en mijn handtas… Zelf ben ik hierin uitermate slordig.

Eerst een koffietje op het terras van de Terminus Nord, dat wordt een kleine gewoonte van me. Pat was zo lief om helemaal vanuit Boulogne naar de Gare Du Nord af te reizen om mijn koffers op te halen. Met een koffer, een handtas én een laptop de hele dag kuieren door de straten is wat lastig, vandaar.

Vanuit het noordelijke deel van Parijs de metro ligne 4 ingedoken om weer bovengronds te komen aan de Hallen. Dit is een favoriete plek van me. In de straten rond de hallen vind je talloze winkeltjes waar voedsel wordt verkocht. De Franse en Belgische gewone ingrediënten, maar ook Italiaanse delicatessenzaken, Libanese lekkernijen, traiteurs vanuit alle landen, groenten-en fruitstalletjes, restaurantjes en brasseries allerhande. Kuieren en je laten leiden door je neus en smaakpapillen is hier de boodschap.

De hallen zelf staan deze dagen helemaal in de stellingen. Er wordt een gloednieuw park aangelegd, het winkelcentrum krijgt een ‘zwevend dak’, de pleinen en straten rondom worden heraangelegd. Ondanks deze ingrijpende werken kan je er toch heerlijk struinen in de kleine straatjes.

Als je in de buurt van ‘Les Halles’ bent is de Rue Montorgeuil een aanrader! Het ene terras naast het andere, onderbroken door verswinkels. Je hopt van de ene culinaire verrassing naar de andere. De straat start net achter de kerk Saint Eustache, ook meer dan een bezoekje waard.

 

Rue Montorgeuil

In de straat is een zaak van escargots, sedert de jaren 1830… Een grote gouden escargot pronkt boven de ingang. Elke keer als ik er langs loop is de winkel helaas gesloten. Ik kan niet achterhalen of het om het jaarlijks verlof gaat dan wel om een definitieve sluiting?

Verder vind je in de Montorgeuil ook de beroemde patisserie Stohrer. Het decor van de winkel dateert van 1864, en is begrijpelijkerwijs een geklasseerd monument. Een patisserie, gebaseerd op een grote traditie. Stohrer zou ook dé uitvinder zijn van de Baba-au-rum. Nu vind je er naast de Baba’s ook Puits d’amours (gecarameliseerd bladerdeegje met crème pâtissière en vanille), Tarte Bourdaloue (peren en amandelen), bosaardbeientaartjes (die zagen er trouwens verrukkelijk uit), en de per definitie onmisbare-voor-Parijs macarons.

Van de buurt van de Hallen naar de Marais is maar een boogscheut. In de 17de eeuw was dit gebied een koninklijk landgoed, maar tijdens de Revolutie werd het helemaal verlaten. Het gebied raakte in verval, maar iedereen weet dat tegenwoordig de buurt een bloeiende handel kent en een trekpleister is voor velen. De hele buurt is vrij druk, veel toeristen komen hierheen, maar de taal die je hier het vaakst hoort is het Frans:) Er zijn namelijk ook straten en pleinen in Parijs waar je uitsluitend Amerikaans of Japans hoort…

De Marais op de kaart:

De Marais staan tegenwoordig ook bekend om de vele trendy kledingzaken, elegante herenhuizen, populaire musea, de snuisterwinkels (we kwamen langs een winkel waar ze uitsluitend creepy spullen verkochten als gigantische zilveren ringen met doodshoofden, riemen met grote zilveren gespen in de vorm van adders en slangen, kettingen waarmee je naar mijn gevoel enkel dinosaurussen kan vastleggen, enz…), de etnische mix van mensen, en de kleine en minder kleine caféekes.

Eerder slenterend door een van de zijstaartjes kwam ik volgende handtekening tegen op het voetpad: leuk hé!

OK, terug naar onze wandeling: we ontdekten aan dit pleintje een prachtige overdekte galerij:

En in deze charmante galerij twee madammekes die heel veel leute hadden:) Fototoestel stevig op een bistrotafeltje geplaatst, wachten tot niemand voorbij wandelt, timer aanzetten, even door de knieën, anders staan we d’er niet op… en … klaar:)

Honger.. dat hadden we wel… dus een gezellig terras opgezocht met vriendelijk ogende obers en meteen een Italiaanse salade besteld. Van de zon, het winkelen, het leuk gezelschap, de boeiende gesprekken, het lekkere eten én een glas rode wijn word je vrolijk:)

Eigenlijk zijn we heel ‘wijs’ geweest, niks gekke uitgaven, niks teveel gekocht. Wél een mooie trui, allebei dezelfde, want we vonden ‘m allebei even mooi. Nu moeten we dus even bellen als we nog eens afspreken: ‘Trek jij je trui aan of ikke?’ Hihi…

Oordeel zelf, deze konden we niet laten liggen hé. Vooral die oranje streepjes schoten me als ‘kleurtjesmadam’ (zo noemde m’n vriendin me, raar hé;) in het oog:

Rond een uur of zes, half zeven afgesproken met Pat op de Place Des Vosges. Die had me al de hele dag gemist en was stiekem een uurtje eerder op de afspraak, (lief hé)… Dan een eerste aperitief op een aangrenzend terras. Een overheerlijke Kir, verrassend verfrissend, liep vlotjes naar binnen en hop naar de volgende afspraak. De vriendin haar zus en schoonbroer zouden met haar eten bij Bofinger, een brasserie ‘pur sang’ waar de ‘groten der aarde’ zoals Woody Allen en Mitterand eerder al plaatsnamen aan een tafeltje. Hopppaaaa, daar van een tweede aperitief genoten, rosé champagne deze keer.. Smaakte opnieuw voortreffelijk!

En maar vertellen … over onze leuke dag samen, over eerder gemaakte reizen, over de karaktertrekjes en voorkeuren die je opmerkt als je samen gaat winkelen, over ‘de job’… honderduit en honderd-en één dingen…. zalig, en zekerste weten voor herhaling vatbaar:)

Liefs,

Advertenties

3 thoughts on “De Marais

 1. Liefste Kathleen
  Wat heb je het naar je zin daar, prachtige verhalen schrijf jij!
  Wij zitten nu in het zuiderse zuiden en hebben vandaag … een “offre” gedaan op een piepklein studiootje maar met een grandioos zicht, we vertellen je er alles over. Amuseer je verder in Paris en tot binnenkort hopelijk!
  Dikke kus
  Petra en Claire

 2. Heerlijk!!
  Ik wil er inderdaad alles over weten:) We spreken heel gauw nog eens af, onder het genot van een hapje en een drankje gaan we samen onze Franse dromen bespreken:)
  Ondertussen nog een heel fijne en deugddoende vakantie toegewenst!
  xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s